Látnivalók

SZEGED

A Tisza partján található Szeged, vagy más néven a napfény városa méltán híres változatos programjairól és gasztronómiájáról. Senkinek sem kell bemutatni Szeged egyik büszkeségét, a szegedi pirospaprikát, vagy magát a szegedi halászlevet. Az idelátogatók biztosan nem fognak unatkozni, hiszen Szeged történelmi múltú település, ahol kifejezetten gazdag a programkínálat és a látnivalók sora. Megyeszékhelyünkön rendszerességgel zajlanak országos rendezvények, fesztiválok, továbbá nyáron Szeged egyik leghíresebb eseményére, a Szegedi Szabadtéri Játékokra is sor kerül.

Szegedi vadaspark:

www.zooszeged.hu

A Szegedi Vadaspark – hazánk legfiatalabb hagyományos, önkormányzati tulajdonú állatkertjeként – 1989-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az erdők, tavak borította terület több órás kellemes és hasznos időtöltésre nyújt lehetőséget egész évben, Szeged belvárosától mindössze 2,5 kilométerre. Az állatok tágas, természetszerű kifutókban élnek, így megkeresésük, viselkedésük megfigyelése még élménydúsabbá teszi az idelátogatók programját.

Fedett Gokart pálya:

www.szegedgokart.hu

A gokart pálya a Szeged Pláza mélygarázsában található. Tökéletes kikapcsolódás hűvösebb idő estén is a teljes család részére. A gokartpálya autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Móra Ferenc Múzeum

www.moramuzeum.hu

Szeged belvárosában, a Tisza parton álló impozáns épületben, az ún. Közművelődési Palotában 1899 óta láthatók kiállítások. Eredetileg a ház egyszerre adott otthont a Somogyi Könyvtárnak és Szeged város múzeumának, de az épületet ma már teljes egészében az 1950-től Móra Ferenc nevét viselő múzeum, és a Szegedi Egyetem Régészeti Tanszéke lakja.

Fekete Ház:

Agóra:

Reök Palota

Szegeden, a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán találhatjuk a hazai szecesszió ezen egyedülálló alkotását. A külföldi szakirodalomban „Hungarian Jugendstil” néven emlegetett építészeti stílus jegyeit magán viselő ház Magyar Ede tervei alapján 1907-ben készült el. A katalán Antoni Gaudí lakóházaival rokon épület európai viszonylatban is a legszebbek egyike.

Tisza parti Élmény és Kalandpark:

www.tiszapartielmenyeskalandparkszeged.hu

A Kalandpark közvetlenül a Tisza Parton, gyönyörű környezetében helyezkedik el. A 3200 méter hosszú kötélpálya különböző nehézségi fokokkal van ellátva, így mindenki sikerét és örömét lelheti benne.

Fesztiválok:

www.szin.org

Szeged nyüzsög a fesztiváloktól. Szeged legnépszerűbb Fesztiválja A Szegedi Ifjúsági Napok számtalan koncerttel várja a zene szerelmeseit. A fesztiválon mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő zenét.

Parapark:

www.paraparkszeged.hu

Magyarország legeredetibb szabaduló játéka már Szegeden is. Fejtörőkön, rejtélyek megoldásán keresztül vezet kifele az út miközben odalent nem is sejtik, hogy a fejük felett néhányan épp a szabadságukért küzdenek

Szegedi Anna Fürdő:

www.termalfurdo.hu

Gyógyuljon és pihenjen egyszerre. Csodás kikapcsolódás, a fürdő autóval is megközelíthető. A 120 éves Anna fürdő gyógymedencéi családok, baráti társaságok pihenését szolgálja.

Napfényfürdő Aquapolis Szeged:

www.napfenyfurdoaquapolis.com

Hűsítse le magát és fürdőzzön önfeledten. Kollégáink kedvezményes fürdőbelépőket biztosítanak a szálloda vendégeinek. A szállodától az élményfürdő könnyen tömegközlekedéssel vagy akár gyalogosan is megközelíthető.

Városháza

Az első Városházát Vedres István tervei alapján 1799 és 1804 között építették ezen a helyen. Az árvíz után 1883-ban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint átépítették és bővítették. A szegedi városháza építésénél már a magyar építészeti formanyelv megteremtése vezette őket. Az épületről a Szegeden pályakezdő Babits Mihály ezt írta: “Olyan, mint a holdfényben táncoló csipkekötős menyecske.”

Sóhajok hídja

Szeged Széchenyi terén a Városháza és a Bérpalota között látható a Sóhajok hídja. A kis híd a két épület között átjáróként funkcionál, melyet a velencei híd mintájaként építettek.

1883-ban Ferenc József uralkodót tisztelték meg a híd létesítésével. Mindezt abból az alkalomból, hogy Ferenc József a nagy pusztítású szegedi árvíz után, meglátogatta az újjáépített várost. Ekkor a császár a Bérpalota épületében lett elszállásolva és kényelmes módon a kis Sóhajok hídján keresztül, mint egy átjárón sétálhatott át a Városháza épületébe. A Sóhajok hídja 1883-ban épült Lechner Ödön és Pártos Gyula építészek tervei alapján.

Hősök Kapuja

Az 1936-ban épült kapu (Pogány Móric) honvédszobrai (az élő és a halott katona) az I. világháború áldozataira emlékeztetnek. A boltív freskóit Aba-Novák Vilmos készítette. A kapu boltíveinek freskóját 1949-ben levakolták, csak a millenniumra sikerült feltárni és helyreállítani az alkotást.

Dóm tér

A Dóm tér Szeged leghíresebb tere. A Fogadalmi templom előtti árkádsorral körbevett Dóm tér kiváló akusztikája miatt a Szegedi Szabadtéri Játékok legalkalmasabb helyszínének bizonyult.

Szeged, Szabadtéri Játékok színielőadásának építése, 1980 július végén

Európa egyik legnagyobb mozgó szabadtéri színpadát és nézőterét sikerült itt kialakítani nyaranként, az első előadásra 1931. június 13-án került sor Magyar Passió címen. 20 év kihagyástól (1939-1959) eltekintve töretlen az itteni szabadtéri előadások sikere.

Zenélő óra

A középkori egyetemek egyik jelképe a zenélő óra. A Dóm téri órajátékot a jeles szegedi óramester, Csúry Ferenc alkotta meg 1935-ben , melyet először a szegedi szabadtéri játékok alkalmával mutattak be, 1936-ban. Ma a város, a Dóm tér egyik kiemelkedő nevezetessége.

Fogadalmi templom

A szegedi Magyarok Nagyasszonya-székesegyház (közismert nevén fogadalmi templom vagy szegedi dóm) a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, Magyarország egyik legnagyobb bazilikája. 1913 és 1930 között épült Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján neoromán stílusban.

Nemzeti Emlékcsarnok

Az árkádok alatti Nemzeti Emlékcsarnok (Pantheon) megvalósítása kiválóan sikerült. A szegedi Nemzeti Emlékcsarnok a Dóm téren, a körbefutó árkádok alatt található. Az 1930-ban létesített, azóta továbbfejlesztett Pantheon szobrai és domborművei a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjait ábrázolják. A gyűjtemény a magyar portrészobrászatnak csaknem teljes keresztmetszetét adja. Alapját Stróbl Alajosnak, a XIX.-XX. század fordulója egyik legjelentősebb szobrászának hagyatéki anyaga képezi.

Dugonics tér

Szeged Dugonics terén hajdanán még a hatalmas árvíz pusztítása előtt búza piac működött. Dugonics tér egyik legfőbb látványossága a Szegedi Tudományegyetem épülete előtt álló kör alakú zenélő szökőkút, amely terveit 1979-ben Tarnai István készítette. A szökőkút az árvíz századik évfordulójának alkalmából lett elkészítve. A zenélő kút és környéke a fiatalok kedvenc pihenő és találkahelye.

Az SZTE központi épülete a Dugonics téren

Szeged: egyetemváros. A campus egyik központja: a Dugonics tér. Az itteni információs „totemoszlopnál” a szegedi és a campus látnivalói között keresgélő, ha felpillant, meggyőződhet arról, hogy a szegedi Dugonics tér egyik legfőbb látványossága a Szegedi Tudományegyetem klasszicista elemeket is tartalmazó koraeklektikus stílusú úgynevezett „központi épülete”.

Kárász utca

Szegeden a Kárász utca talán az egyik legkellemesebb része a városnak, hiszen a sétálóutcának kialakított és a közelmúltban szépen felújított utca számos látványossággal, műemléképülettel, hangulatos üzletekkel, teraszos kávézókkal és éttermekkel fogadja a gyalogosokat.

Az utca teljes, vagyis az épületek és a burkolat felújítása 2001-ben fejeződött be, amelynek az eredménye a régiben a frissesség. Hiszen minden őrzi Szeged hagyományos építészetét, azonban mindez egy csipet mediterrán hangulattal is meg lett fűszerezve.

A hangulatos Kárász utcában mindig zajlik az élet, fiatalok áradatának, idős néniknek meg bácsiknak kedvelt találkahelye ez a városrész. Itt a jó hangulatról a számos városi program mellett utcazenészek, jó illatok és a fiatalság kacaja gondoskodik. A sétálóutca végig növényekkel beültetett óriás cserepekkel körülvett padokkal lett felszerelve, így a megfáradt sétálók kellemes környezetben pihenhetnek meg. A pihengélés közben ne csak az elhaladó járókelőkre vagy a közeli elegáns üzletekre vessünk pillantást, hanem emeljük feljebb a tekintetünket és csodáljuk meg a házak gyönyörűen díszített homlokzatát is.

Széchenyi tér

A Széchenyi tér a szegedi belváros egyik központi elhelyezkedésű, parkosított, forgalom elől részlegesen elzárt, négyszög alakú tere. Területe 50 087 négyzetméter Korzója közvetlen folytatása a sétálóutcának (Kárász utca), gyalogosforgalma így jelentős; kedvelt sétahely, rendszeresen szolgál ünnepségek, fesztiválok, vásárok színhelyeként. Korábban – egészen 1950-ig – vásártérként működött.